Czego potrzebujesz do produkcji domowego wina?

Wino to jeden z najbardziej wartościowych pod względem smakowym i jednocześnie najłatwiejszych w przygotowaniu napojów alkoholowych. W polskich warunkach najczęściej przygotowuje się wina owocowe na bazie owoców sezonowych zawierających duże ilości soku i cukru tj. czarne porzeczki, wiśnie, słodkie i soczyste jabłka, gruszki czy śliwki. Oczywiście wina można przygotowywać również z innych gatunków owoców, ważne jednak, by zawierały ono naturalny cukier i były soczyste. Prócz surowca niezbędnego do przygotowania wina potrzebować będziesz także drożdży oraz cukru, a także podstawowego zestawu sprzętu. W jakie akcesoria winiarskie musisz się zaopatrzyć?

Butla na wino (fermentator)

Szklana butla o pojemności od kilku do kilkudziesięciu litrów lub plastikowy fermentator to podstawowy sprzęt winiarski, w jaki musi zaopatrzyć się każdy amator wina domowej roboty. Na szczęście dziś nie ma większe problemu z zakupem tego typu akcesoriów winiarskich. Są one stosunkowo tanie i występują w dużej ilości odmian. Bez większego wysiłku znajdziesz zatem butlę lub fermentator o pożądanej przez siebie pojemności. Alternatywą dla eleganckich szklanych butli mogą być duże butelki po wodzie mineralnej, w praktyce dużo lepiej kupić jednak butlę szklaną. Szkło nie wchodzi w reakcję z winem, dzięki czemu nie wpływa na sam przygotowywanego trunku.

akcesoria winiarskieKorek i rurka fermentacyjna

Tego typu akcesoria winiarskie, choć zupełnie niepozorne, są jednak niezbędnym elementem każdego zestawu fermentacyjnego. Korek odcina dopływ powietrza do wnętrza butli, dzięki czemu może dość do procesu fermentacji alkoholowej, a rurka fermentacyjna pozwala odprowadzać nadmiar gromadzącego się w butli gazu i jednocześnie pokazywać nam intensywność zachodzącego wewnątrz butli procesu fermentacji. Bez rurki nie wiedzielibyśmy, kiedy proces fermentacji się rozpoczął i kiedy się zakończył, a jest to niezwykle ważne, jeśli chcemy uzyskać wino naprawdę dobrej jakości.

Lejek, wężyk, butelki i inne akcesoria winiarskie

Dodatkowe akcesoria winiarskie, jakie przydadzą się podczas przygotowywania wina to lejek, który ułatwi nakładanie owocowego moszczu do butli, rurka do zlewania wina z butli do butelek oraz same butelki, w których będziemy przechowywać wcześniej przygotowane w butli wino – po zakończeniu etapu burzliwej fermentacji. Jeśli nastawiamy się na produkcję większej ilości wina, możemy zaopatrzyć się w specjalną prasę do miażdżenia owoców. Dzięki temu łatwiej będzie nam oddzielić moszcz od miazgi owocowej. Przy odcedzaniu moszczu skorzystać możemy także ze specjalnych worków do filtracji, które pozwolą oddzielić osady od wartościowego owocowego moszczu.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*