Kawiarka, czy ekspres do kawy – co wybrać?

Wielu z nas właśnie od niej rozpoczyna dzień. Ożywczy smak i pobudzający aromat pozytywnie nastraja na kilka następnych godzin w ciągu dnia. Kawa, bo o tym napoju mowa, ma swoją bogatą historię i nieocenione właściwości, ale by w pełni wydobyć jej smak najlepiej ją parzyć w odpowiedni sposób. Kawiarka doskonale wydobywa aromat zaklęty w mielonych ziarnach kawy.

Kawa i właściwości

kawiarkaZiarna kawowca wywodzą się z Etiopii, które tam wykorzystywano już I wieku p.n.e. Właściwości kawy odkryto i rozszerzono na większą skalę wiele wieków później. Wartość tego napoju niw zmalała, a smakosze wyszukują coraz to nowszych wysublimowanych gatunków kawy.

By cenne ziarna mielonej kawy się nie zmarnowały, warto je parzyć w odpowiedni sposób, a nie tylko zalewać wrzątkiem, co na pewno nie wpływa pozytywnie na jakość smaku. Należy ją parzyć w ekspresie, albo dużo tańszym urządzeniu, a działającym na tym samych zasadach. Kawiarka – bo o niej mowa – to włoski wynalazek, który gości w wielu domach.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Kawiarka została wynaleziona w XX wieku przez Włocha Luigiego De Ponti, który za jej pomocą wydobył smak kawy. Co ważne – smak i aromat kawy jest podobny (a nawet lepszy) do tego, który osiągamy parząc kawę w ekspresie. Kawiarka natomiast jest dużo tańsza od tego elektronicznego urządzenia, a samo przygotowanie kawy zajmuje kilka minut.

Kawiarka to nic innego jak ciśnieniowy czajnik, w którym parzy się kawę. Składa się ona z trzech części – pojemnika na wodę, sitka z lejkiem na mieloną kawę i czarki, do której za sprawą ciśnienia wylewa się gotowa do spożycia kawa.

Przyrządzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste. Wystarczy do podstawy wlać wodę, do sitka wsypać kawę, ale jej w nim nie ubijać. Dodatkowo dla smaku można wsypać kardamon i cynamon, a następnie to wszystko skręcić górną częścią czajniczka. Całość stawiamy na ogień. Woda zaczyna się gotować, wrzenie wytwarza ciśnienie, które parzy kawę, a całość wypycha do górnej komory. Po kilku minutach mamy gotowy napój – bez fusów, o doskonałym smaku, przyrządzony tradycyjnymi metodami, które bardzo wpływają na smak kawy.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*