Owoce aceroli najbogatszym źródłem witaminy C

Uważa się, że acerola jest najlepszym źródłem witaminy C, dlatego też w ostatnim czasie tak znacznie zyskała na popularności.

Czym jest acerola?

Acerola to czerwony owoc, zwany także wiśnią z Barabados. Jego zdrowotne właściwości zaczęto odkrywać dopiero pod koniec XIX wieku, a w połowie XX zbadano, że jest to bogate źródło naturalnej witaminy C. Jak wiadomo ta jest świetnym przeciwutleniaczem, który dodatkowo poprawia pracę organizmu. Jej prawidłowy poziom polepsza krążenie, zapobiega powstaniu miażdżycy, obniża ciśnienie. Spożywanie aceroli szybko odbudowuje niedobory tej witaminy.

Właściwości aceroli

Acerola w proszku, bo w takiej konsystencji jest między innymi w sprzedaży, oprócz tego, że zawiera wiele witaminy C, jest świetnym nośnikiem naturalnej witamina A, witamina B1, witamina B2, niacyna PP, białka, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu.

Te witaminy pełnią ważną rolę w organizmie, a acerola posiada jej naturalne odpowiedniki. Przez to jej przyjmowanie wspomaga układ odpornościowy, zwiększa wchłanianie żelaza, pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza uczucie stresu i zmęczenia, a także ma dobry wpływ na naczynia krwionośne, zęby i kości.

Acerola w proszku

Ponadto acerola, także ta sproszkowana sprawdza się przy leczeniu biegunki oraz chorób wątroby. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy ze względu na dużą ilość kwasu jabłkowego, który podobnie jak obecny w aceroli fenolokwas i garbnik, charakteryzuje się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, a to oznacza, że może sprawdzić się w profilaktyce nowotworowej.

Acerola poprawia także jakość cery, zwłaszcza u osób, u których często pojawia się trądzik oraz opóźnia proces starzenia i powstawanie zmarszczek, gdyż owoce te posiadają sporo beta-karotenu.

Acerolę w proszku poleca się spożywać codziennie po jednej łyżeczce (mniejsza ilość w przypadku podawania dzieciom). Można ją jeść bezpośrednio w sproszkowanej konsystencji bądź dla lepszego smaku dodawać na przykład do jogurtu.

Gdzie kupić?

Acerola jest dostępna praktycznie w każdym sklepie ze zdrowa żywnością. Występuje acerola w proszku, kapsułkach, syropie, a także w postaci ususzonych nasion. Jest cena waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych w zależności od gramatury i konsystencji. Można zakupić także acerolę, która dostosowana jest do potrzeb dzieci.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*