Popularne rodzaje pierogów

PierogiJedno z najbardziej popularnych i charakterystycznych dań kuchni polskiej – pierogi – możemy przygotowywać na niezliczone ilości sposobów. O ich unikalnym smaku decyduje rodzaj przygotowanego farszu – ciasto zwykle ma podobny smak i formę. Najpopularniejsze polskie pierogi to oczywiście – proszę nie sugerować się nazwą – pierogi ruskie, czyli z farszem, w którego skład wchodzi ser biały, gotowane ziemniaki, cebula, sól, pieprz i ewentualnie odrobina tłuszczu (masła lub słoninki). To standardowy zestaw obiadowy, który kupić możemy praktycznie w każdej restauracji. Jeśli jednak chcemy zjeść naprawdę dobre pierogi ruskie, warto wybrać się do takiego lokalu jak poznańska Pierogarka – całe menu do znalezienia w sieci na stronie pierogarka.pl.

Inne popularne rodzaje pierogów to m.in. pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, a także coraz bardziej popularne pierogi ze szpinakiem oraz pierogi w wersji deserowej, czyli z farszem, w którego skład wchodzą różnego rodzaju owoce tj. jabłko, wiśnie, jagody. Wiele z powyższych smaków odnaleźć można na wspomnianej już stronie pierogarka.pl i w lokalach specjalizujących się w daniach kuchni polskiej.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów