Sztuczne mleko w proszku

Mleko w proszku nie wygląda za bardzo apetycznie, w dodatku budzi nasze wątpliwości co do jego realnej wartości odżywczej i zawartości wszystkich składników mineralnych. Wydaje nam się, że mleko łaciate dostępne w zwykłych kartonach jest znacznie smaczniejsze, zdrowsze i przede wszystkim bardziej naturalne. Jeśli mówimy o spożywaniu go przez osoby dorosłe, na pewno nie ma tu żadnego problemu. Sęk w tym, że mleko najbardziej wartościowe i zarazem najbardziej potrzebne jest najmłodszym dzieciom, niemowlętom, a one już nie zawsze dobrze tolerują krowie mleko.

Prawdziwy problem tkwi jednak w tym, że mleko łaciate jest zupełnie niedostosowane do realnych potrzeb niemowląt, które nie mają dostępu do naturalnego pokarmu. Żeby mogły odżywiać się naprawdę zdrowo, potrzebne jest im mleko bebilon 4, czyli specjalnie przygotowany przez naukowców syntetyczny substytut mleka ludzkiego. Dla nikogo tajemnicą na pewno nie jest, że mleko krowie drastycznie różni się od mleka ludzkiego, więc tworzenie sztucznych substytutów możliwie blisko oddających zawartość i efekty mleka naturalnego, powinno nam się tutaj z miejsca wydawać tak naprawdę jedyną sensowną opcją i jak najbardziej pożądanym kierunkiem działania.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów